Skip to content

Jutka Rotar, moasa: „Eu nu sunt doar un cadru medical, sunt o persoana care empatizeaza cu pacienta”

Unul din obiectivele Doula Romania in acest an este realizarea de interviuri cu cat mai multe moase din tara. Prima care a dat curs invitatiei noastre la dialog este doamna Jutka Rotar, moasa in cadrul clinicii de Ginecologie I din Cluj-Napoca si ii multumim pentru asta!

Eu nu sunt doar un cadru medical: sunt o persoana care empatizeaza cu pacienta

Nora Niculescu, Doula Romania: De cati ani practicati meseria de moasa?

Jutka Rotar, moasa: In clinica Ginecologie I lucrez de 25 de ani, iar ca moasa in sala de nastere de 17 ani.

Nora Niculescu: Care este cea mai mare provocare a meseriei dumneavoastra?

Jutka Rotar:  Sa nu devina o rutina practicarea acestei profesii, sa aduc ceva imbunatatit la fiecare nastere.

Nora Niculescu: Ce anume va aduce satisfactie in practicarea meseriei de moasa?

Jutka Rotar: Cea mai mare satisfactie a mea e sa vad ca o nastere se termina cu bine. Ca si mama, si copilul sunt bine, iar mama se bucura de copilul ei. Nu doar ca sunt amandoi sanatosi, ci ca mama este bucuroasa de puiul ei. Sunt fericita cand vad asa ceva!

Nora Niculescu: De ce ati ales aceasta meserie?

Jutka Rotar: La inceput am lucrat ca asistenta medicala de obstetrica-ginecologie, apoi anumite conjuncturi m-au determinat sa lucrez ca moasa.  Insa dupa o scurta perioada am realizat ca este ceva extraordinar si chiar daca intre timp am absolvit si Facultatea de Psihopedagogie, am ales sa continui si sa imbin cele doua arte.

Nora Niculescu: Ati auzit de meseria de doula? Stiti ce servicii poate sa ofere aceasta la nastere?

Jutka Rotar: Da, am avut ocazia de a discuta cu doule, am participat si la o intrunire a acestora, unde s-a explicat care sunt implicatiile lor.

Nora Niculescu: Care considerati ca sunt avantejele colaborarii cu o doula la asistarea unei nasteri?

Jutka Rotar: In cazul in care doula nu influenteaza negativ mama si nu ia decizii in locul acesteia, iar implicarea ei este strict emotionala, pot exista beneficii pentru mama. In momentul de fata cele doua entitati nu pot coexista intr-o institutie medicala, doula nefiind angajata spitalului. Sprijinul doulei ar trebui sa survina la domiciliu. Cred ca intr-o sala de nastere moasa trebuie sa se implice emotional si medical si sa satisfaca toate nevoile pacientei, altfel care ar mai fi rolul ei? Acasa doula poate avea un rol semnificativ, ajutand mama cu sfaturi potrivite, apropiate ca informatie de studii medicale.

Nora Niculescu: Ati avut pana acum experienta unei nasteri unde mama a ales sa fie asistata si de o doula?

Jutka Rotar: Da, am avut…

Nora Niculescu: Cum ati descrie aceasta experienta?

Jutka Rotar: Nu pot sa spun ca a fost una extraordinara. In acel caz, doula s-a implicat mai mult decat ii permitea statutul. Ii indica mamei cum ca ar trebui sa stea sa impinga, fara ca aceasta sa fie dilatata, sugera pacientei sa stea pe minge, in conditiile in care in anumite situatii acest lucru nu este indicat.

Au fost cazuri in care pacientei i s-a sugerat ca in cazul ruperii membranelor, aceasta sa nu se prezinte imediat la spital, ceea ce poate agrava starea mamei si a fatului. Indicatiile mediale ar trebui date strict de personalul avizat, adica de medic sau eventual, cand conditiile permit, de moasa.

Trebuie sa intelegem ca raspunderea este a medicului, a moasei si niciodata intr-o institutie medicala doula nu va avea nici o responsabilitate, drept urmare ea nu poate da indicatii in acest sens. Doula nu poate hotari cand ar trebui sa mearga pacienta la maternitate dupa declansarea travalului, nu poate hotari care sunt manoperele medicale folosite de catre medic, nu poate avea nici o implicare medicala. Un travaliu intr-o clinica nu poate fi condus de catre o persoana fara pregatire medicala de specialitate care nu raspunde profesional…

Nora Niculescu: Ati prefera sa colaborati si cu o doula atunci cand asistati o nastere?

Jutka Rotar: Nu stiu daca termenul potrivit este de „a prefera”. Munca o fac oricum, deranjante in activitatea noastra sunt momentele in care pacientele vin cu informatii eronate, neprofesionale, situatii care ne pun in dificultate si ne impiedica de la a ne desfasura activitatea in conditii bune. Daca regulamentul de ordine interioara este respectat, colaborarea ar putea fi in folosul viitoarei mamici.


Ca educator prenatal Lamaze si doula la nastere, consider ca e vital ca viitoarele mame sa fie complet informate in privinta optiunilor pe care le au legat de sarcina si nastere. In egala masura, consider ca e important ca mamele si familiile lor sa aiba incredere in competentele personalului medical. Si nu pot decat sa ma bucur atunci cand, rememorand nasterea, femeile isi aduc aminte cu bucurie ca au avut in moasa un companion 100% dedicat si uman implicat in aceasta experienta.

Va invit sa cititi mai jos cateva dintre gandurile de recunostinta exprimate de catre mamici din comunitatea Cuibul Berzelor ce au avut-o pe domana Jutkar Rotar ca moasa la nastere. Imi doresc ca toate mamele sa aiba parte doar de asemenea experiente frumoase la nastere!

Nora Niculescu


Claudia S., Gine 1, oct 2016: Nu am decat cuvinte de lauda pentru moasa Jutka Rotar, a fost un profesionist desavarsit si mai important a reprezentat suportul moral de care aveam mare nevoie intr-un moment greu, de maxima vulnerabilitate. Ii multumesc din suflet si sper sa am ocazia sa mai cunosc oameni frumosi si dedicati precum dansa.

Miruna S., Gine 1, iunie 2016: Sunt convinsa ca daca nu era Jutka, travaliul si nasterea ar fi fost mult mai grele si nu as fi zambit la aminterea acelor lungi ore. Este o femeie atat de calda si empatica avand mereu  cuvantul potrivit pentru tine sa te determine sa duci la capat nasterea. Ii multumesc pentru dedicare, implicare si tot sprijinul oferit in primele doua zile de spitalizare.

Corina P., Gine 1, mai 2014: Prima nastere, plina de peripetii! Internata de 2 zile pe patologie cu membrane fisurate, ajung la sala! M-a intampinat o doamna superba (da, cu tot cu travaliu dureros, am remarcat ce bine arata), empatica, profesionista! Am fost placut impresionata de cat de frumos imi povestea de catelul ei, ca sa ma faca sa uit de durere si sa ma concentrez la altceva (chiar a avut efect). Faptul ca ma masa pe spate si parca imi lua durerea cu mana, si faptul ca a facut ca expulzia sa fie rapida m-au facut sa simt ca am avut un travaliu placut si scurt (sotul zice ca nu)…Da…moasa Rotar Jutka m-a facut MAMA! Multumesc doamna!

Alexandra B., Gine 1, oct 2016: Eram la a doua nastere si totul s-a desfasurat minunat…cum nici macar nu indraznisem sa visez. Totul datorita minunatei moase Jutka Rotar! A facut tot posibilul sa-mi respecte dorinta de a naste fara epiziotomie de data asta, m-a ajutat enorm si am reusit 🙂 Am primit bebelusul imediat pentru alaptat, l-au masurat pe pieptul meu…am fost chiar impresionata. Ii sunt profund recunoscatoare pentru respectul si profesionalismul de care a dat dovada.

Gabriela O., Gine 1, noiembrie 2016: Dupa o noapte groaznica in care am stat acasa cu  dureri si contractii am ajuns la Gine 1 cu inima cat un purece. M-a luat in primire moasa Jutka Rotar, o doamna frumoasa cu zambetul pe buze. As vrea sa stiti ca aveti maini de aur. Atunci cand ati inceput sa ma masati a fost primul moment cand am avut certitudinea ca pana la urma va fi bine, ca stiti sa alinati durerea si ca o sa ma ajutati sa imi vad minunea. Stiu ca in saloanele alaturate erau si alte femei gata sa nasca si ca trebuia sa va impartiti intre noi, insa sincer va zic ca am simtit ca ati fost acolo doar pt. mine, nu stiu cum ati reusit 🙂 Imi amintesc ca am vorbit despre ”ora magica” si de cat era de importanta pentru mine. M-ati asigurat ca o sa am momentul meu cu bebe dupa ce se naste. Pana la urma am ajuns la cezariana, moment in care am crezut ca se prabuseste cerul peste mine, insa cand am intrat in sala de operatii, v-am vazut acolo in stanga mea asteptand sa o scoata pe bebelusa. M-ati asigurat cu privirea ca va fi bine si ca o sa am momentul meu magic cu bebelusa. Si l-am avut. Mi-ati aratat-o si ati pus-o langa fata mea imediat ce a iesit din burtica. Nu pot sa va multumesc suficient pentru magia pe care mi-ati oferit-o punandu-ma aproape fetita imediat, chiar daca a fost cezariana. Sunteti o moasa extraordinara, o femeie, o mama, un psiholog, un cadru medical de exceptie. Jos palaria, Jutka Rotar!

 Alina B., Gine 1, Iulie 2014: Am cunoscut-o pe Doamna Rotar cand,  insarcinata fiind in 27 de saptamani am ajuns la urgente cu contractii. Am ramas internata langa sala de nasteri vreo 3 zile pana m-au mutat pe patologie. O femeie asa de minunata, calda, empatica nu ma asteptam sa intalnesc. Din pacate se mediatizeaza doar povesti cu moase “vrajitoare”. Fiind asa simpatica si frumoasa pe deasupra, am vrut sa o cuplez cu cumnatul meu, medic chirurg; mi-a spus apoi ca ea are 2 copii mari deja….eu credeam ca are vreo 28 de ani:) 6 saptamani mai tarziu iar ajung la spital cu contractii si de garda era ea. Nici nu va dati seama ce bine m-am simtit.  Ma simteam in siguranta. A stat langa mine tot timpul cat nu a fost sotul meu langa mine.  Multumesc din suflet! Din pacate nu am avut ocazia sa ii multumesc ca a doua zi ea a plecat in concediu.

Cristina P. – Gine 1 (17.06.2016): Dupa ce in ultima saptama am ramas fara 2 doctori, ma simteam a nimanui, ma gandeam ca nu o sa am macar o fata cunoscuta in sala de nasteri. In dimineata cand am ajuns in sala de nasteri era alta moasa, care era un pic mai repezita, eu si asa panicata ca sunt singura, insa la cateva minute s-a schimbat tura si Dumnezeu a ales sa o trimita pe dna Iutka, care pentru mine a fost mama mea din sala de nasteri….mama mea pentru o dimineata….mama mea in cea mai importanta zi din viata mea. A avut grija de mine cum numai mama mea a avut….a facut tot ce i-a stat ei in putinta sa imi fie mie mai usor travaliul…si pe langa, mai usor si mai natural. Iutka Rotar a fost prietena care m-a lasat sa o strang tare-tare de mana pe contractie…si imi spunea ca o pot strange cat vreau eu de tare…ca nu o doare…..a fost prietena care  in dimineata nasterii mi- a adus o cafea tareeee si bunaaa….Si mai presus de toate Iutka Rotar a fost  o profesionista…o adevarata doamna care  m-a facut mamica unui puiut de om. Multumesc “mamica” ca m-ai facut mama. Semnat…moldoveanca ce a venit sa nasca cu pernutele cu floricele dupa ea :).Sper sa ne revedem si nu am uitat de promisiune….doar ca e tare departe Iasul.

Teodora R. – Gine1 (27.11.2015): Nasterea fiului meu nu a fost deloc cea visata, printre contractiile insuportabile, tremurul incontrolabil si epuizant imi aduc aminte cu drag de ea, un inger care ma mangaia pe cap din cand in cand si era langa mine la fiecare contractie sa imi maseze spatele. A fost singura care m-a sustinut cand am cerut epidurala (dupa 10 ore de contractii groaznice provocate de oxitocina) restul se temeau ca vor fi “certati” de dl. Doctor, care din pacate nu raspundea la telefon atunci.

Fiul meu s-a nascut prin cezariana (suferinta fetala) in 27.11.2015 ora 00.15, dar sunt impacata la gandul ca alaturi de ea as fi reusit pana la urma sa il aduc pe lume si natural, chiar daca nu s-a putut. Eu, Andi si tati iti multumim din suflet Jutka ca existi si ca esti un om atat bland si de frumos!  

17 Comments

  1. Pacurar Mihaela Pacurar Mihaela

    Bebelina mea s-a nascut pe 4 iunie la 8h15 sambata, fiind internata la ora 19h30 vinerea, luandu-ma in primire moasa. De cand am interactionat cu ea mi-am dat seama ca sunt in siguranta, o voce blanda care ma mangaia si imi dadea putere. Am avut dureri groaznice, dar ea a fost mereu langa mine. La 8am ea iesea din tura, dar a ramas ocupandu-se sa nasc in siguranta. Ii multumesc din suflet pentru tot ce a facut pentru noi, ocupandu-se de sinuranta noastra cu multa rabdare.

  2. Gabriela Marginean Gabriela Marginean

    Un om bland si frumos, imi amintesc ca vocea ei era atat de binefacatoare si ma minunam cum de exista asemenea cadre medicale si la noi. Un exemplu ca exista speranta si pentru spitalele din Romania.

  3. Taut Claudiu Taut Claudiu

    Pe lângă faptul ca este o „persoana calda” așa cum s-a spus mai sus, Dna Jutka Rotar este și o colega deosebita, o persoana care pune suflet in tot ceea ce întreprinde.

  4. Oltita Oltita

    Si eu am avut parte de o experienta foarte placuta la nastere, la Spitalul Dominic Stanca, unde moasa, d-na Iulia am inteles ca o cheama, s-a comportat extraordinar. Am avut parte de sustinere medicala si morala excelente!

  5. Silvia Silvia

    Eu am nascut anul trecut la Ginecologie 1 si din pacate nu am avut o experienta placuta cu moasele de-acolo. Nu mi-au dat detalii spunand ca se grabesc. Mi-ar fi placut sa empatizeze si sa se comporte „civilizat”, dar din pacate inca mai domina discriminarea.

    • Draga Silvia,

      Imi pare rau ca nu ai avut o experienta placuta… Din pacate mereu sunt lucruri pe care sa le putem imbunatati, atat la noi, cat si in sistemul in care lucram fiecare. Sunt convinsa ca si la capitolul empatie mereu este loc de mai bine! Sper ca data viitoare experienta sa fie cu mult mai buna pentru tine!

      Cu drag,
      Nora

  6. Silvia Silvia

    Imi pare nespus de rau ca ati sters mesajul postat de mine. Cand nu putem rezolva o situatie atunci ne prefacem ca nu am vazut. In schimb, ne place sa fim laudati incat vrem sa alertam toata planeta pentru binele pe care l-am facut.

    • Nora Nora

      Draga Silvia,

      Nu am sters comentariul tau. Ti-am si raspuns, mai sus. Abia acum doar am vazut postarile tale. Iti multumesc pentru ca ti-ai rupt din timpul tau sa ne impartasesti experienta ta!

      Cu drag,
      N.

  7. Chifor Kinga Chifor Kinga

    Foarte adevărat….am nascut cu Doamna Jutka prima oara in anul 2005….la Gine 1…o persoana extraordinara….un suport moral,vb f frumoase,liniștitoare….dupa care surpriza..in anul 2007 am nascut tot cu ea…asa eram de fericita….o cunosteam….stiam ce ma asteapta dar cu ea a fost mai usor…deci mai multumesc ink odata pe calea aceasta ei…Doamnei Rotar Jutka….si Dl dr Alin Butnaru…am doi copii frumosi si sanatosi de 13 si 10 ani…

  8. Cristina Cristina

    21.02.2018 gine 1 o nastere normala,un băiețel sanatos…dupa care au urmat complicatii pt mine..Jutka a fost îngerul meu păzitor care consider eu ca mi-a salvat viața.Ii multumim din suflet pt tot ce a facut pt noi.O persoana deosebita si implicată

    • Draga Cristina, ne bucuram intai si intai ca tu si cu puiul tau sunteti bine acum! Si e minunat cand avem ingeri care sa ne sprijine cand ne e mai greu…cum a fost moasa Jutka pentru tine! An nou minunat va dorim! <3

  9. Cristina Cristina

    Am nascut natural o fetita de 4700. Doamna Rotar a stat langa mine pe tot parcursul travaliului si a fost extraordinara. Ii multumesc din suflet!

    • Nora Niculescu Nora Niculescu

      Cat de frumos! Ma bucur nespus ca ai avut-o drept moasa, draga Cristina! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *