Skip to content

Nasterea cu epidurala – inlesnita de mingea aluna

Creata pentru a fi folosita la pregatirea sportiva, mingea aluna – peanut ball – isi dovedeste cu prisosinta utilitatea in timpul celui mai intens exercitiu fizic: nasterea. Prin beneficiile aduse, isi merita locul in recuzita doulelor cu experienta, in special la nasterea cu epidurala. Am aflat de mingea aluna dintr-un articol de specialitate, cand ma formam ca doula. Nu mai vazusem acest tip de minge pana atunci,  dar argumentele in favoarea ei m-au convins sa comand una – tocmai din Canada – si s-o pun la treaba!

PRIN CE SE RECOMANDA MINGEA ALUNA?

Aceasta minge lunguiata este utilizata preponderent pentru confortul mamelor care opteaza pentru nasterea cu epidurala. Ea este sprijinul perfect pentru picioare si faciliteaza adoptarea si mentinerea unor pozitii care ajuta la deschiderea bazinului mamei. Cum epidurala impune restrictionare la pat pe majoritatea duratei travaliului, mingea aluna aduce mamelor intinse la orizontala avantajele pe care gravitatia le aduce celor care au travaliul in picioare.

IN CE POZITII SE FOLOSESTE MINGEA ALUNA LA NASTEREA CU EPIDURALA?

Cel mai frecvent, mingea poate fi folosita in doua pozitii. Intr-una din ele, mama este intinsa la orizontala, intr-o parte, si prinde mingea intre picioare. Aceasta pozitie ajuta la deschiderea bazinului si la rotirea bebelusului asezat posterior, cu coloana lui pe coloana mamei.

Cealalta pozitie comuna este cu mama stand intr-un plan semi-inclinat, cu un picior pe mingea aluna si cu celalalt pe langa ea. Aceasta pozitie faciliteaza dilatarea si coborarea bebelusului, daca acesta este pozitionat corect pentru nastere.

mingea aluna in nasterea cu epidurala - pozitii

sursa foto: www.scienceandsensibility.org

Mai exista si alte pozitii in care poate fi folosita aceasta minge, dar in toate este esential confortul mamei. De fiecare data doula trebuie sa fie atenta la acest aspect si sa se plieze dupa nevoile femeii in travaliu.

CE SPUN STUDIILE STIINTIFICE DESPRE MINGEA ALUNA ?

Exista un studiu stiintific efectuat in 2011 de catre Tussey and Botsois, care a urmarit eficienta eficienta utilizarii mingii aluna in nasterea cu epidurala pentru facilitarea progresiei travaliului. Desi numarul de subiecti este mic – doar 200 – concluziile studiului sunt imbucuratoare: mingea aluna a scurtat durata travaliului cu 90 de minute fata de grupul de control, care nu a folosit mingea.

CE SPUNE EXPERIENTA DE DOULA ?

Sunt cateva concluzii comune majoritatii doulelor care folosesc aceasta minge:

– mamele care nasc fara epidurala tind sa adopte pozitii vertical si simt mai degraba utilitatea gravitatiei, de aceea mingea aluna e folosita cu precadere la nasterea cu epidurala
– atunci cand mama foloseste mingea aluna, e necesara schimbarea pozitiei – stanga/dreapta, respectiv piciorul drept/stang sus pe minge si celalalt pe langa ea – la fiecare 1-2 ore, sau chiar mai des, daca mama doreste
– deoarece in Romania nu este suficient de cunoscuta, este necesar ca doula sa explice cadrelor medicale care este rolul acesteia si sa se asigure ca nu exista nici un fel de contraindicatii medicale in folosirea ei, inainte de a o propune mamei

Mingea aluna pare ciudata si este putin cunoscuta chiar si ca accesoriu pentru exercitiile fizice. Iar daca mingea rotunda incepe sa apara timid in salile de nasteri din maternitati, chiar si cele de stat, aluna pare sa fie cu totul straina personalului medical. Daca ti-o propun ca doula, ai fi curioasa s-o incerci?

11 Comments

 1. aresgrb.se aresgrb.se

  You can definitely see your skills within the article you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 2. Sealengags Sealengags

  DM4m7GhXqCkDcFmh8LO9yPZ5cLS5lPsF
  n09HAJgbEYpBnxK4xcGKRlOHBR8qJCA1
  iMz53JTwTY6XCy8bGXm61qzpm5Mdja64
  EcDKlfEE0CAfrkqkVllEooxuyPGFB17f
  e6X7YNmK8az9QFeJqQ3Kcw2PU2WS0Ac7

 3. onion-but onion-but

  www-darknet.com

 4. Hydra-but Hydra-but

  hydraruzxprnew4af.com

 5. hydra-Agelp hydra-Agelp

  www-hydraruzxpnew4af.net Hydraruzxpnew4af.onion – www Hydra Вы не робот?

 6. hydra-Agelp hydra-Agelp

  hydraruzxpnew4afi.net

 7. hydra-Agelp hydra-Agelp

  hydraruznew4af.com

 8. nam646553krya nam646553krya

  mss646553ngkyt q96qFEi 1WUG 4ReLRQD

 9. nem646553krya nem646553krya

  mys646553rtjuny sSNHBTY lZDf dQzcmar

 10. PerrydaP PerrydaP

  Hello from Kiddishop.

 11. NerrydaP NerrydaP

  Hello from Happykiddi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *