Skip to content

Categorie: Doula la nastere

Cum sa devii doula la nastere

Stii din propria experienta: nasterea este momentul de maxima vulnerabilitate sufleteasca. Unul in care e nevoie de cineva care sa incurajeze, sa insufle incredere, sa solidarizeze cu femeia care e pe cale sa devina mama. Daca simti ca poti si vrei sa impartasesti durerea si fericirea din clipele datatoare de viata, inseamna ca-i menirea ta sa devii doula la nastere. Si ca merita sa gasesti cea mai buna cale de a-ti transforma vocatia in profesie de credinta.

Ce face doula la nasterea cu cezariana

Multe dintre nasterile care se incheie cu cezariana incep si trec prin aceleasi etape ca nasterile naturale. Pana in momentul in care viitoarea mama e anesteziata si intinsa pe masa de operatii, doula ii va fi oferit ore intregi de sprijin emotional si masuri de atenuare a durerilor din travaliu. Dupa ce operatia incepe, doula ii poate transmite viitoarei mame informatii pe care aceasta nu le poate trai in mod direct. Si poate continua sa ofere sustinerea psiho-afectiva atat de necesara mai ales in cazul cezarienelor neprogramate.

Doula la nastere – liantul dintre mama si personalul medical

Primul si cel mai important lucru pe care o doula la nastere cu adevarat profesionista trebuie sa-l ia in serios este acela de a se pozitiona corect si realist in echipa pe care o formeaza la nastere cu personalul medical si cu viitoarea mama. Iar pozitionarea corecta incepe prin asumarea si sublinierea evidenta a faptului ca doula nu are competente medicale si ca singurii in masura sa propuna si sa explice interventiile medicale din timpul nasterii sunt medicii.

Nasterea cu epidurala – inlesnita de mingea aluna

Creata pentru a fi folosita la pregatirea sportiva, mingea aluna – peanut ball – isi dovedeste cu prisosinta utilitatea in timpul celui mai intens exercitiu fizic: nasterea. Prin beneficiile aduse, isi merita locul in recuzita doulelor cu experienta, in special la nasterea cu epidurala. Am aflat de mingea aluna dintr-un articol de specialitate, cand ma formam ca doula. Nu mai vazusem acest tip de minge pana atunci,  dar argumentele in favoarea ei m-au convins sa comand una – tocmai din Canada – si s-o pun la treaba!