Skip to content

Sa facem cunostinta: doula

Cuvantul “doula” vine din limba greaca si inseamna “femeie ce serveste o alta femeie” sau “femeie ce ofera ingrijire”. Cu alte cuvinte, doula este cea care “mameste mamica” in timpul sarcinii, al nasterii si dupa nastere (mothering the mother).

Doula este o persoana specializata care ofera sprijin fizic, sufletesc si spiritual in timpul sarcinii, nasterii si in primele saptamani de dupa nastere. Doula este acolo pentru a servi viitoarea sau proaspata mamica, pentru a-i oferi sprijin in hotararile alese (indiferent de felul in care mamica doreste sa nasca), pentru a-i oferi informatiile necesare care o vor ajuta pe mamica sa aiba incredere in corpul ei si in procesul nasterii. Doula este acolo pentru a-i oferi sprijin si viitorului tatic si membrilor familiei apropiati, care vor lua parte activa in aceasta perioada a sarcinii, nasterii si in saptamanile dupa nastere.

Doula ii ajuta pe viitorii parinti sa se simta in siguranta, sa se simta inconjurati de dragoste si incredere. Doula ajuta la creerea unui spatiu intim si o atmosfera ce imbratiseaza si incurajeaza viitorii/tinerii parinti.

Doula nu va incerca sa influenteze alegerile parintilor in ceea ce priveste nasterea si cresterea bebelusului, ci va accepta fiecare alegere (indiferent daca aceasta alegere se potriveste sau nu cu felul ei de a gandi). Si cu toate ca, doula, atunci cand este necesar, ii poate sugera mamicii ce sa faca (in ce pozitie sa fie, cum sa respire etc) in timpul travaliului si a nasterii, de obicei, ea va incerca sa ofere sprijinul necesar pentru ca mamica sa poata sa isi asculte propriile instincte, sa se increada in ele si sa “actioneze” in functie de ceea ce ii spune propriul corp si suflet.

Ideal ar fi ca o singura doula sa sprijine viitorii parinti pe intreaga perioada a sarcinii, nasterii si in timpul primelor saptamani dupa nastere. Dar pentru fiecare perioda, exista o anumita specializare si doula poate alege doar una dintre specializari, doua, sau pe toate trei, in functie de ceea ce i se potriveste.

Astfel doula in timpul sarcinii este numita “doula prenatala” (prenatal doula). Doula prenatala poate oferi, in functie de specializarea sa, sprjin sufletesc si spiritual, masaje si alte terapii naturiste, informatii in ceea ce priveste dezvoltarea sarcinii si sfaturi “naturiste” in ceea ce priveste diferitele neplaceri ale sarcinii (dar nu ofera diagnostic medical, sfaturi medicale si nu inlocuieste sfatul medicului sau al moasei), si poate ajuta la pregatirea viitorilor parinti pentru nastere. De asemenea, sunt doule care, daca este cazul, nu se vor da inlaturi de la diverse treburi casnice (cum ar fi ajutatul la gatit). Depinde foarte mult de felul de a fi al doulei, de credintele sale, de inclinatiile sale. Rolul doulei prenatale poate incepe imediat dupa confirmarea sarcinii sau in oricare alt moment al sarcinii. Rolul doulei prenatale este in deosebi valoros atunci cand sarcina este high risk si mamica isi petrece majoritatea timpului in pat.

Doula in timpul nasterii se numeste doula in timpul nasterii 🙂 (sau labor doula in engleza). Ea se intalneste cu viitorii parinti cu cateva saptamani inainte de nastere. Din momentul in care este luata hotararea de angajare a doulei, ea isi ia angajamentul sa fie disponibila parintilor, pana dupa nastere. Ce inseamna acest lucru? Parintii pot suna daca au nelamuriri, intrebari, temeri, ingrijorari, ganduri, idei,  la orice ora din zi si din noapte (inclusiv duminica si in timpul sarbatorilor). Doula pe toata aceasta perioada nu se va indeparta de zona in care locuieste, pentru a fi suficient de aproape de parinti, astfel ca, atunci cand travaliul incepe, ea sa poate ajunge in timp util acolo unde parintii au nevoie de ea (poate fi acasa sau la spital). Inainte de nastere, doula se intalneste cu viitorii parinti de cateva ori (de obicei de 2-3 ori). In functie de specializari, poate sa ofere mamicii masaj, reiki (terapie energetica), meditatie, curs prenatal, si bine inteles, in functiile de cunostintele pe care le are, raspunde la intrebari si ii ajuta pe viitorii parinti sa faca alegerile potrivite lor.

Cand travaliul incepe, doula poate veni la parinti acasa pentru a-i ajuta in prima etapa a travaliului, pana ce parintii sunt pregatiti sa mearga in sala de nastere, centrul de nastere sau daca nasterea are loc acasa, doula va sprijini parintii pana la venirea moasei (si continua impreuna cu moasa). Daca parintii prefera intimitatea in primele ore ale travaliului, doula poate sa astepte parintii la spital/centrul de nasteri sau sa vina impreuna cu moasa in cazul unei nasteri acasa.

Doula in timpul nasterii poate sa ofere sprijin valoros chiar si in caz de cezariana. Ea va fi cu mamica in orele precedente cezarienei, se va alatura mamicii in sala de operatii daca spitalul permite acest lucru, si bine inteles ca va fi cu mamica in primele ore de dupa cezariana, in timp ce taticul se va ocupa de bebelusul nou nascut.

Dupa nastere, doula se va mai intalni inca o data cu parintii pentru a vorbi despre experienta nasterii.

Doula de dupa nastere se numeste doula postnatala sau postpartum. Doula postpartum ajuta parintii din clipa iesirii din spital/centrul de nastere sau imediat dupa nastere daca nasterea a avut loc la domiciliu . Doula postpartum va ajuta parintii la ingrijirea bebelusului, le va arata parintiilor cum se face prima baita, cum sa imbrace bebelusul, tehnici diferite de masaj pentru bebelusi. De asemenea, ea va avea grija de bebelus in timp ce mamica se va odihni, va face un dus etc. Ea poate sa ajute si la diverse treburi casnice (gatit, spalatul rufelor, aranjarea camerei bebelusului etc). Doula postpartum poate sa ii ofere mamicii sprijin in alaptare si diferite sfaturi in legatura cu ingrijirea personala in aceste prime saptamani de dupa nastere.

Care este diferenta dintre doula si moasa ? Indiferent de specializarea doulei aceasta poate oferi doar sprijin sufletesc, spiritual si fizic. Moasa este cea care ofera sprijinul medical pe intreaga perioada a sarcinii si a nasterii si chiar in primele saptamani de dupa nastere. O moasa cu experienta (si probabil cu o inima larga) poate sa ofere si sprijin sufletesc, spiritual si fizic, dar este destul de greu ca o singura persoana (moasa) sa fie non-stop langa mamica in timpul travaliului si a nasterii si sa ii ofere tot ceea ce este nevoie. Acest lucru este valabil in special pentru moasele care lucreaza in spitale si care au cateva mamici sub supraveghere.

Articol scris de catre Andreea Luncasu, doula si terapeut manual

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *