Carmen Caprita este psihoterapeut, educator prenatal, mama si doula formata cu Doula Romania. De asemenea, este prima care demareaza o colaborare oficiala cu un spital de stat romanesc in calitate de doula. Pentru ca drumul pana in acest punct a fost lung si complex, i-am cerut lui Carmen detalii despre toate evenimentele din viata ei care au facut-o sa decida ca vrea sa fie alaturi de alte femei in timpul unui eveniment foarte important din viata lor: nasterea.
Doula Romania: Cum ai ajuns doula la nastere si ce te-a determinat sa te formezi ca doula?
Carmen Caprita: In urma cu 4 ani si 6 luni am nascut o minune de fetita, natural, in apa. Fetita mea a avut parte de o nastere fireasca, blanda, a venit exact in ora, minutul, secunda in care a vrut, fara sa fie grabita ori fortata de nici un fel de imprejurare. Am trait aceasta nastere la toata intensitatea ei, iar valul de hormoni ai dragostei care m-a invadat in acele momente m-a facut sa-mi doresc sa transmit mai departe tuturor femeilor care vor sa auda ca se poate naste frumos.
Am tot cautat solutii despre cum as putea sa fac asta si prima data m-am format ca educator prenatal ReNasterea cu Ditta Depner. Acolo am inteles cat de importanta este prezenta unei doula la nastere si a incoltit in sufletul meu dorinta de a fi doula. Se pare ca s-au aliniat astrele astfel incat in luna septembrie a anului 2015 Nora Niculescu a venit si a facut cursul de formare ”Doula la nastere” in Constanta. A fost minunat sa pot participa la acest curs, iar ceea ce am obtinut in urma lui este atat de important pentru mine incat nu as putea sa exprim in cuvinte.
Majoritatea oamenilor se abandoneaza unei viziuni pesimiste si se roaga pentru o viata mai buna, insa daca ii intrebi care ar putea fi mijloacele prin care ar putea face asta putini sunt cei pot raspunde. David R. Hawkins spune ca ”societatea are nevoie de vizionari ai mijloacelor, nu de visatori ai finalitatilor”. Vreau sa cred despre mine ca sunt unul din acei vizionari ai unui viitor fericit al omenirii si m-am format astfel incat sa fiu un instrument care poate ajuta la schimbarea in bine a prezentului, punand astfel una din pietrele de temelie ale viitorului.
Cred ca pana la urma facem cu totii parte dintr-un univers in care totul este interconectat. Si mai cred ca momentul nasterii este unul extrem de important in viata unui om, pentru ca felul in care isi traieste nasterea ii va amprenta intreaga viata. Fiind doula la nastere eu pot ajuta atat femeia, cat si bebelusul sa aiba o experienta implinitoare a nasterii, care sa-i fie benefica pe termen lung copilului atat la nivel fizic, al sanatatii, cat si la nivel psihic, emotional. Pot ajuta femeia sa treaca usor prin durerile travaliului, sa isi redescopere puterea poate uitata, sa-si redescopere feminintatea blocata cumva de rapiditatea cu care ne traim viata, uitand sa apreciem cele mai importante momente. Vreau sa fac femeile sa inteleaga cat este de pretios sa isi traiasca acest moment al nasterii in deplina constiinta.
Doula Romania: Din experienta ta ca doula de aproape 1 an de zile, care crezi ca este perceptia femeilor fata de aceasta meserie? Dar a personalului medical?
Carmen Caprita: Femeile au inceput sa inteleaga importanta prezentei unei doula la nastere si incep sa isi doreasca pe cineva alaturi de ele. Acea cineva este o doula, o femeie care poate sa-i anticipeze nevoile din timpul travaliului, se inteleg din priviri, au o conexiune care nu se poate crea intre cadrul medical si gravida, deoarece medicii sunt concentrati pe detaliile de factura medicala si nu pe cea emotionala.
Gravidele sunt deseori nemultumite ca medicii nu le-au acordat suficienta atentie, creaza un fel de dependenta fata de medicul lor, dar uita ca ele sunt cele care nasc si nu medicii. Uita ca si medicii sunt oameni, iar bebelusii daca sunt lasati sa vina de ziua lor, s-ar putea ca aceasta sa nu fie tocmai in programul medicului curant, dar medicul care este prezent atunci in spital sigur a terminat tot obstetrica ginecologie si o poate asista la nastere. Aici intervine doula, pentru a-i indeparta temerile legate de prezenta medicului, pentru ca doula este prezenta cu ea si doar pentru ea, nu are alte responsabilitati in acele momente. Ca doula pot spune ca ajut femeia sa aiba incredere in ea, in corpul ei si in bebelusul sau, ca impreuna creaza un tot unitar creat perfect pentru a putea da nastere.
Nu pot spune ca stiu care este parerea medicilor vis-a-vis de meseria de doula, insa imi doresc ca dansii sa inteleaga ca noi suntem acolo pentru a-i ajuta in comunicarea lor cu femeia care naste. Noi, doulele formate de Doula Romania, degrevam cadrele medicale de niste responsabilitati care nu tin de natura lor profesionala.
Am inteles ca nu putem schimba pe nimeni, oricat de tentant ar fi sa incercam asta. Tot ceea ce putem sa facem este sa muncim cu noi insine, sa le aratam celor din jur ceea ce putem face si sa contribuim astfel la schimbarea globala a mediului nasterii din Romania. Este mare nevoie ca femeile sa se informeze, sa se pregateasca de nastere ca de cel mai important moment al vietii lor si sa aiba incredere in ele, in instinctele lor feminine.
Doula Romania: Cum ai ajuns la colaborarea cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta si in ce consta, mai exact? Colaborarea deschide accesul si altor doule sau se refera strict la tine?
Carmen Caprita: Dupa cum bine stiti, meseria de doula nu este recunoscuta legal in Romania. Eu ca profesie de baza sunt psiholog, cu specializarea Psihoterapie – Hipnoza clinica si terapie ericksoniana, avand atestat de libera practica recunoscut de catre Colegiul Psihologilor din Romania.
Asadar aceasta colaborare consta in faptul ca-mi ofer serviciile de psiholog in sala de nasteri, pentru ca nu exista o altfel de forma legala pentru a face acest lucru. In cererea mea de voluntariat am specificat ce tipuri de formari am, ca sunt si doula si imi doresc sa pot asista la nasteri pentru a oferi un real sprijin emotional femeilor aflate in travaliu, scriind beneficiile ce decurg din acest gen de colaborare. Voi fi prezenta in sala de nasteri in limita timpului meu disponibil si voi avea acces sa pot intra in spital cu gravidele care ma solicita personal.
Da, cred ca deocamdata pot deschide accesul doulelor care au si o formare in psihoterapie, pana cand se va reglemanta situatia noastra legala in Romania.
Doula Romania: Care crezi ca sunt factorii care au contribuit la initierea si derularea acestei colaborari?
Carmen Caprita: Exista doi factori care cred eu ca au contribuit la inceperea unei astfel de colaborari. Unul dintre ei a fost dorinta mea de a putea asista si la nasteri in spitalul de stat, nu doar in clinicile private, pentru ca toate femeile putem avea nevoie de cineva care sa ne sustina in momentul travaliului. Am vrut sa arat si o alta fata a nasterii, sa arat ca se poate naste cu respect, constient si cu blandete si in spitalele de stat. Am vrut ca totul sa se petreaca intr-un mediu legal, deoarece am asistat o nastere in acest spital, dar de pe hol, la telefon, pentru ca nu am avut acces in sala de nasteri inainte de a incheia aceasta colaborare.
Al doilea factor este bunavointa medicilor sefi ai sectiilor de ginecologie care au inteles si au acceptat ca pot fi de mare folos ca psiholog si doula in sala de nasteri, si le multumesc pentru acest lucru atat din partea mea, cat si a mamicilor care vor beneficia de prezenta mea.
Doula Romania saluta aceasta prima colaborare oficiala intre o doula si un spital de stat si apreciaza deschiderea de care a dat dovada conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta in a gasi o portita legislativa pentru a coopta doula in efortul comun de a asigura bunastarea mamei si copilului. Ne punem increderea in doulele pe care le formam si speram ca maturitatea, discernamantul si autoexigenta profesionala de care vor da dovada sa le deschida portile in cat mai multe unitati medicale din tara.
Un psiholog diplomat în sala de nașteri, DA, o doula care a făcut un curs de o zi, NU!
Draga Anda, multumesc pentru comentariu. Si noi credem ca e necesara o pregatire adecvata a oricarei persoane ce ar avea acces acolo langa mama si echipa medicala in acele momente. De aceea cursul de formare este un curs de 4 zile, insa acela este doar un curs, doar o initiere a celor ce urmeaza sa devina doule. Procesul ce urmeaza acelui curs este defapt cel mai important. Multumesc inca o data de gandurile impartasite!
Ar fi bine ca orice femeie sa aibe o ruda sau o prietena f buna care sa o poata sustine in astfel de momente. Mi se pare ciudat sa te deschizi unei doule intr-o experienta atat de personala cum este nasterea. Si mi se pare dificil ca in aceasta … meserie de doula, sa fii in stare sa te apropii si sa interactionezi cu diverse persoane la acest nivel. O doula face masaj pacientei, o ia in brate daca are nevoie o linisteste. E greu sa faci treaba asta cu necunoscuti. Dar, fiecare practica ce meserie doreste. Intr adevar este nevoie de sprijin pentru femeile care nasc. Ar fi fost ideal ca sotul sa fie acel sprijin…. dar … nah
Draga Oana, intr-adevar fiecare mama are nevoie de o forma de sprijin in acele momente si este esential ca relatia cu acea persoana de sprijin sa aiba la baza o relatie de incredere si apropiere deja construita. De aceea, doula are mai multe intalniri cu parintii inainte de nastere, astfel incat ei sa o poata cunoaste, sa poata sa o intrebe tot ce ii preocupa, sa aiba vreme sa se apropie si sa se creeze acel “click” care este atata de important… Uneori acel click nu se creaza, caz in care parintii sunt incurajati sa caute o persoana mai potrivita si mai compatibila cu ei. Si nici nu este obligatoriu ca toate mamele sa aiba o doula alaturi la nastere, insa este important sa existe acest sprijin continuu din partea cuiva de incredere pentru mama. Inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus intr-un raport care vizeaza actiuni menite de a scadea rata de cezariene la nivel mondial- partenerul, un alt membru al familiei sau doula. Multumesc pentru comentariu si interes!
Problema este ca majoritatea doulelor se cred experte in nastere dupa cursul de 4 zile, si votbesc aici din experienta personala. Acum 2 saptamani m-am luptat pe sectie cu o pacienta sa accepte antibioticele dupa 12 ore de membrane rupte, cand nu avea contractii deloc, si vroiam sa respect alegerea pacientei de a astepta, si a nu interveni cu Ocitocina, pentru asteptare, pentru evitarea complicatiilor antibioticul era absolut necesar, doula i-a spus ca nu e cazul sa ia antibiotic, si uite asa ma targuiam cu o doula pentru orice decizie medicala, care numai prostii spunea pacientei, pe raspunderea mea bineinteles, si uite asa zbura timpul inutil in garda, cand ai un spital intreg de ingrijit. Si destul de des dam de problema doulelor, care dau sfaturi medicale total neavizate. As putea da mai multe exemple. In Franta am lucrat un an, doula era mai mult decat bine venita si era un suport exceptional pentru paciente, stia exact care este teritoriul ei, si o respecta, nu intervenea in deciziile medicale, iar noi nu interveneam intre ea si pacienta. Poate asta ar trebui clarificat in primul rand cu doulele pe care le formati, faptul ca ei sunt acolo pentru suport psihologic in timpul travaliului, si nu au nici pregatirea necesara si nici dreptul la opinii medicale. De aici provine aversiunea moaselor si ginecologilor fata de doule.
Draga Irina, iti multumesc mult pentru ca ai scris acest comentariu si ca ai pus punctul pe “i”! Sunt perfect in asertimentul tau si unul din obiectivele mele principale este acela de a crea acest cadrul de practica al doulei. Eu m-am format ca doula cu cei de la DONA International, iar codul lor de practica si etica profesionala este foarte bine pus la punct si dorinta mea este ca toate doulele formate cu Doula Romania sa si-l insuseasca.
Insist la cursurile de formare pe aceste aspecte si, deoarece vreau ca Doula Romania sa devina in timp un startdard de aur in ce priveste activitatea unei doula, sunt esentiale feedback-uri precum al tau. Imi doresc ca personalul medical sa se simta impulsionat in a trimite feedback-uri despre doulele formate de catre Doula Romania, pentru a putea interveni atunci cand o doula formata de catre noi s-ar abate de la limitele meseriei sale.
In ce priveste doulele ce isi desfasoara activitatea fara a avea in spate formarea de la Doula Romania, din pacate nu am nici un control acolo… Si mi-e teama ca mereu e posibil ca o asemenea persoana sa strice imaginea doulei in tara noastra, caci sunt sanse mari sa nu cunoasca si sa nici nu fie motivata in a respecta aceste limite.
Totusi traiesc cu speranta si cu increderea ca timpul va ajuta pe toata lumea sa discearna intre o doula profesionista, in adevaratul sens al cuvantului si alte doule. Inchei cu a-ti trimite link-ul catre un alt articol de pe Doula Romania, menit tocmai de a educa – atat eventualele doule, cat si parintii si cadrele medicale: http://doula.ro/2016/10/07/doula-la-nastere-liantul-dintre-mama-si-personalul-medical/. Si este doar un articol din multele ce vor urma pe aceasta tema. Inca o data, iti multumesc din suflet pentru comentariu si sper sa ajungi sa ai experiente pozitive cu doula si in Romania!
Mi se pare stupid sa se afirme ca personalul medical este dezumanizat, ca nu trebuie sa depindem de el, sa cream o relatie cu ei. Daca e nevoie de o interventie rapida, personalul medical trebuie sa o faca. Si mi se pare o manipulare sa spui ca daca ai absolvit obstretica-gineco nu mai ai suflet, iar daca doulele ar fi asa sufletiste, ar fi doule pe gratis, in timpul liber – nu pe bani grei mai ales in privat. Daca doula ar fi o forma de voluntariat, jos palaria. Da, ai nevoie de cineva la nastere – tatal copilului de ce nu poate fi ala? Sau o prietena, etc.? Stiu eu femei care sunt Doule cu prietenele lor, pe gratis si voluntar. Dar de …. daca se poate profita pe seama unor slabiciuni…. de ce nu?
Cred ca e importanta nasterea civilizata, naturala (daca nu exista riscuri reale), dar mi se pare ca fundatiile care in ultimul timp propun acesta noua abordare, prea manipuleaza femeile, de se ajunge in situatii de urgenta medicala ca mi s-a spus sa nasc acasa etc. Nu traim in Occident, ci in Romania. Si cum suntem pe primele locuri la lipsa informatiei, ar trebui facute campanii de informare pe aspecte de sexualitate, iar femeile sa priveasca medicii ca pe un ajutor… nu sa ajunga sa nu se duca sa isi faca un papanicolau!
Deci Da, Doula e o alta neserie, poate necesara pentru unele femei. Dar nu improscati tot sistemul sanitar pentru cateva crengi uscate
Draga Paula, cred ca este absolut esential sa dezvoltam o relatie de incredere cu medicii nostri. Niciodata nu putem generaliza, nici intr-un sens, nici in altul. Sunt absolut convinsa ca exista si intre doule si intre medici si persoane mai dedicate si implicate, precum si unele mai putin implicate. Din punctul meu de vedere, aceste roluri nu se exclud – cel al medicului, al moasei sau al doulei. Cred ca ele se completeaza frumos atunci cand exista deschidere si dorinta de a oferi mamelor la nastere cea mai buna si frumoasa experienta cu putinta, atat din punct de vedere fizic/medical, cat si emotional si psihologic.
Sunt foarte multe doule ce isi ofera serviciile voluntar, chiar daca pentru unele asta inseamna sa lipseasca de acasa si de langa propria familie cateodata si peste 30 de ore… Din nou, dupa cum spuneam mai sus, cred ca este gresit sa generalizam.
Iar rolul tatalui, al unei persoane din familie sau chiar si al unei prietene apropiate este de netagaduit. O doula nu are cum sa cunoasta mama asa de in profunzime precum ei, insa din nou, rolurile sunt defapt complementare, in sensul in care o doula pregatita corespunzator:
– nu se va pierde cu firea indiferent de evolutia travaliului sau a nasterii
– cunoaste si intelege nevoile emotionale ale mamei in travaliu
– va putea sa fie un sprijin si pentru cei implicati emotional adanc
– intelege si implicatiile medicale, putand astfel sa ofere si acest sprijin informational parintilor, intr-un limbaj accesibil lor
– este constienta de limitele meseriei sale si cunoaste exact dinamica din spitalul in care este primita, neriscand astfel sa incurce personalul medical cu prezenta ei
Inchei prin a te invita sa citesti un alt articol de pe blogul nostru, pentru a intelege mai bine pozitia Doula Romania in contextul nasterilor neasistate. Vorbesc acum exclusiv in numele doulelor formate de catre Doula Romania si nu al altor persoane formate sau ne-formate in alte parti, cand spun ca noi intelegem, respectam si apreciem rolul medicilor si al moaselor si credem cu tarie ca atunci cand se creaza o relatie bazata pe incredere intre mama si personalul medical, sansele de a avea o experienta frumoasa cresc considerabil: http://doula.ro/2016/11/23/doulele-formate-cu-doula-romania-participa-numai-la-nasteri-asistate-medical/
Multumesc pentru gandurile tale!
Cu drag,
Nora