Pana cand Asociatia Doula Romania va definitiva procedurile birocratice de standardizare a profesiei de doula in Romania, preluam si aplicam in practica standardele alcatuite de DONA International – organizatia cu care s-a format ca doula si Nora Niculescu.
Credem ca profesia de doula isi va castiga respectul si autoritatea prin urmarirea cu fidelitate a urmatoarelor standarde de conduita profesionala:
Reguli de conduita
- Atitudine: doula va avea o conduita personala impecabila atunci cand actioneaza din postura de doula post-partum.
- Competenta si dezvoltare profesionala: doula va depune toate eforturile pentru a ramane si a deveni un bun profesionist prin continuarea formarii sale, prin afilierea la organizatii specifice si prin asocierea cu alte doule post-partum.
- Integritate: doula post-partum va actiona in conformitate cu cele mai inalte standarde de conduita profesionala.
Responsabilitate etica fata de clienti
- Prioritate pentru interesele clientilor: interesele clientilor sunt principala responsabilitate a doulei.
- Drepturile si prerogativele clientilor: doula va depune toate eforturile pentru a promova automotivarea maxima a clientilor sai.
- Confidentialitate si intimitate: doula va respecta intimitatea clientilor sai si va pastra confidentialitatea in privinta tuturor informatiilor obtinute in timpul prestarii serviciilor sale profesionale.
- Obligatia de a servi: doula va sprijini toti clientii in cautare de ajutor post-partum fie prin oferirea serviciilor proprii, fie prin oferirea de recomandari valide.
- Respectarea acordului: odata incheiat un acord de colaborare, doula post-partum isi va indeplini sarcinile cu profesionalism si la cel mai inalt standard personal de competenta, inca de la inceputul acordului.
- Tarife: doula post-partum va stabili tarife corecte, rezonabile si coroborate cu serviciile oferite. Doula isi va prezenta in mod clar si explicit tarifele, serviciile oferite, termenele si metodele de plata, politica de rambursare.
Responsabilitate etica fata de colege
- Respect, corectitudine si curtoazie: doula isi va trata colegele cu respect, curtoazie, corectitudine si buna credinta.
- Abordarea clientilor colegelor: doula are obligatia de a se referi la clientii colegelor cu maxima integritate profesionala.
Responsabilitate etica fata de profesia de doula post-partum
- Mentinerea integritatii profesiei: doula va sustine si promova valorile, etica, cunostintele si misiunea acestei profesii.
- Serviciu civic: doula este invitata sa sprijine viziunea DONA “O doula pentru oricine isi doreste una”, prin oferirea serviciilor de doula post-partum la tarife reduse, daca este posibil, ori prin oferirea de recomandari valide.
Responsabilitatea etica fata de societate
- Promovarea bunastarii mamei si a copilului: doula va promova sanatatea femeilor si a copiilor si, de cate ori este posibil, sanatatea familiilor si a prietenilor.
- Servicii oferite: doula post-partum are grija de mama si de familia acesteia, in caminul familiei, in primele saptamani de dupa nastere. Doula ofera sprijin nemedical si companie, asista in ingrijirea nou-nascutului si in acomodarea celorlalti copii cu el, cu pregatirea mesei si cu sarcinile casnice. Doula ofera informatie argumentata stiintific despre hranirea nou-nascutului, despre refacerea fizica si emotionala de dupa nastere si despre alte subiecte din perioada lauziei, putand face recomandari spre diversi specialisti atunci cand este necesar.
- Limitele profesionale: Certificarea si Standardele Internationale ale DONA se refera la exclusiv la sprijinul emotional, fizic si educational. Doulele certificate DONA nu ofera nici un fel de controale sau servicii medicale, cum ar fi examinarea mamei ori a bebelusului, verificarea temperaturii, a tensiunii ori orice alt tip de ingrijire medicala post-partum.
- Recomandari: cand cerintele clientilor depasesc competentele doulei, aceasta va cauta sa recomande profesionisti specializati pe subiectele respective.
Continuitatea ingrijirii
Odata incheiat acordul de a lucra pentru un client, doula are obligatia sa presteze servicii de inalta calitate, la nivelul maxim de competenta al doulei, chiar de la inceputul colaborarii. Daca doula considera ca doreste sa incheie
colaborarea cu un client, isi va notifica in scris clientul si va face aranjamentele necesare pentru inlocuirea ei, daca aceasta este dorinta clientului. Transferul spre noua doula presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
– prezentarea catre client a unei colege doula post-partum
– sugerarea faptului ca o alta doula ar fi mai potrivita in situatia respectiva
– contactand oficiul regional DONA sau organizatia locala a doulelor pentru a
obtine referinte despre alte profesioniste
– pastrand contactul cu clientul si noua doula, pentru a se asigura ca
cerintele clientului sunt respectate.
Formare profesionala si experienta
- Formare profesionala: Doulele certificate DONA International indeplinesc toate criteriile specificate in Cerintele pentru Certificarea Doulelor Post-partum.
- Experienta: Doulele certificate DONA International au experienta ceruta in Cerintele pentru Certificarea Doulelor Post-partum, ceea ce include experienta in ingrijirea nou-nascutului, cunostinte despre alaptare, participarea la atelierele aprobate de DONA, studiu individual, o buna cunoastere a resurselor locale si nationale dedicate perioadei post-partum, precum si evaluari din partea proaspetelor mame si a mentorului lor.
- Mentinerea certificarii: doulele certificate DONA International se vor recertifica la fiecare 3 ani conform procedurii DONA.
Standardul de conduita profesionala este preluat de la DONA International.
Be First to Comment