Skip to content

Ce este travaliul?

Travaliul este ceva mai mult decat procesul fizic prin care femeia naste si bebelusul este nascut – chiar daca acest proces este cu adevarat miraculos. Travaliul este, de asememea, o deschiderea transformationala a intregii fiinte a femeii. Femeile care dau nastere neconditionat sunt deschise spre fortele elementare ale naturii care ajuta la nasterea bebelusului. Inima, sufletul, spiritul, emotiile, sexualitatea, impreuna cu corpul fizic al femeii, se deschid pentru a permite unei alte fiinte sa isi inceapa o existenta independenta in aceasta viata. Astfel ca, travaliul este o experienta spirituala de o importanta enorma atat pentru femeie cat si pentru bebelusul ei.

In timp ce femeile au parte de nenumarate experiente ce le schimba viata in timpul sarcinii, experienta nasterii este atat de importanta in viata unei femei, incat chiar si femei batrane isi vor aminti de aceasta experienta si o vor povesti ca si cum ar fi avut loc doar cu cateva ore in urma. Acest lucru face ca experienta naşterii sa fie una dintre cele mai centrale experiente în viaţa unei femei.

De asemenea, trecerea de la viaţa intrauterină la viaţa din afara uterului are un impact imens si asupra copilului, în moduri care o vor influenta ca persoană pentru toată viaţa. Cu excepţia cazului in care anumite circumstante neobişnuite au creat o situatie provocatoare in timpul sarcinii, procesele nasterii bebelusului reprezinta de fapt prima provocare fizica pentru bebelus. Experienta proprie a bebelusului din timpul sarcinii si a nasterii, precum si raspunsurile sale sau a mamei la aceasta experienta, formeaza o amprenta asupra psihicului bebelusului, amprenta ce va influenta in viata sa atitudinile proprii, sentimentele si convingerile despre nastere.

Sensibilitatea incredibila a bebelusului in timpul nasterii nu trebuie sa fie subestimata. Observatiile, credintele si atitudinile cadrelor medicale, a parintilor si a celorlalte persoane prezente in timpul acestei tranzitii importante, modeleaza felul in care bebelusul interpreteaza experienta propriei nasteri, consolidand de cele mai multe ori experientele si deciziile pe care bebelusul a inceput deja sa si le formuleze in uter.

Insotitorii mamei care respecta travaliul ca fiind un eveniment spiritual si plin de viata, eveniment ce schimba viata, se vor străduie sa mentina atmosfera ca pe un container sacru in care nasterea se poate desfasura. In acest fel, intregul proces de nastere a bebelusului are loc intr-o arena de constiinta extinsa. Caracterul complex al acestui proces cere, de asemenea, un mediu de stres minim, astfel încat femeia se poate simţi in siguranta si sa se lase dusa de val.

Mediu optim este de obicei casa mamei, desi aceasta poate fi orice cadru fizic in care mama se simte in siguranta si confortabil. Societatea occidentala, care pune accentul pe pericolele din timpul nasterii, de multe ori trece cu vederea faptul ca institutiile medicale de cele mai multe ori nu ofera nici unul dintre aceste criterii vitale ce pastreaza nasterea normala. Multe dintre problemele datorate de medicalizarea nasterii, apar deoarece cadrul medical vede travaliul ca pe ceva ce se intampla unei femei, nu ca pe ceva ce o femeie face. Modelul medical se axeaza pe modalitatile de gestionare a travaliului si a oricarei dureri ce il insoteste, pe modalitati ce fac uterul sa functioneze in functie de programele si protocoalele spitalului si pe modalitati care sa determine travaliul fiecarei femei sa se conformeze unor medii artificial formulate, in loc sa se axeze pe cum sa asiste fiecare femeie individuala in timp ce naste.

Textele medicale discuta de cele mai multe ori, despre cum sa implice femeia in ingrijirea oferita de cadrul medical sau cum sa o ajute sa participe la nasterea ei, ca si cum nasterea bebelusului ei ar fi ceva exterior ei. Travaliul este, intr-o anumita masura, involuntar, dar acest lucru nu inseamna ca femeia insasi nu da nastere in mod activ. Deconectandu-ne de aceasta tendinta, aceasta carte  respecta si recunoaste unicitatea fiecarei femei, fiecarui travaliu, fiecarei nasteri, fiecarui bebelus.

Holistic Midwifery: A Comprehesive Textboo for Midwives in Homebirth Practice – Anne Frye

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *