Skip to content

Doula la nastere – liantul dintre mama si personalul medical

Primul si cel mai important lucru pe care o doula la nastere cu adevarat profesionista trebuie sa-l ia in serios este acela de a se pozitiona corect si realist in echipa pe care o formeaza la nastere cu personalul medical si cu viitoarea mama. Iar pozitionarea corecta incepe prin asumarea si sublinierea evidenta a faptului ca doula nu are competente medicale si ca singurii in masura sa propuna si sa explice interventiile medicale din timpul nasterii sunt medicii.

Si-atunci, cum poate fi doula la nastere liantul dintre mama si personalul medical?

Pentru ca petrece mai mult timp discutand cu viitorii parinti in vederea pregatirii pentru nastere, doula trebuie sa se asigure ca acestia inteleg cu adevarat tipul de sprijin pe care doula il poate oferi si ca sfaturile de natura medicala nu se numara printre ele:

  1. neavand competente medicale specializate, doula nu poate propune interventii de natura medicala – competenta in domeniul medical precum si interpretarea corecta a rezultatelor necesita un grad mare de pregatire si practica. Chiar daca doula are experienta profesionala intr-un domeniu conex cu sanatatea si ingrijirea corporala, ea nu are specializarea si practica cerute in complexul act al nasterii, drept urmare va evita  sa faca mai mult rau decat bine incercand sa ofere ingrijiri de natura medicala.
  2. doula trebuie sa sprijine mama in obtinerea informatiilor corecte, complete si la timp din partea personalului medical – ea nu va realiza examene vaginale, monitorizarea ritmului cardiac fetal, masurarea presiunii sanguine sau alte proceduri medicale ante-partum ori intra-partum si nu va acorda nici un tip de ingrijiri medicale post-partum mamei sau copilului, nici macar daca clienta sau altcineva solicita aceasta. Doula trebuie sa se asigure mereu ca parintii solicita ingrijirile medicale persoanelor cu adevarat competente.
  3. doula faciliteaza dialogul dintre parinti si personalul medical astfel incat parintii sa poata lua decizii asumate in privinta procedurilor propuse si argumentate de medici – daca apar complicatii in timpul travaliului, doula va incerca sa minimizeze orice potential efect negativ ulterior, asigurandu-se ca mama este bine informata si ajutand-o sa se pregateasca din timp in cazul unei posibile interventii sau actiuni rapide, daca vor fi necesare. Daca exista anumite neintelegeri, dezacorduri sau conflicte intre clienta doulei si oricine altcineva, va incerca sa rezolve conflictul cat mai mult in favoarea clientei, folosindu-se de abilitatile de comunicare, incurajand-o sa isi spuna parerea si, daca este necesar, ajutand-o sa negocieze, sa cada la intelegere si sa se adapteze la anumite schimbari necesare.  Pe intreaga durata a medierii doula trebuie sa ramana calma, sa nu piarda din vedere dorintele exprimate de parinti in planul de nastere si sa nu se expuna situatiei in care incomodeaza actul medical si este scoasa din sala de travaliu sau de nastere.
  4. doula lucreaza cu viitorii parinti in cadrul intalnirilor pregatitoare astfel incat sa le imbunatateasca abilitatile de comunicare cu personalul medical – prin jocul de rol si exersarea diferitelor situatii, viitoarea mama isi insuseste terminologia corecta atunci cand cere opinia medicului, indiferent de subiect. De exemplu, daca mama vrea sa afle parerea medicului in privinta utilizarii uleiului de ricin in inducerea travaliului, daca ea va intreba „Sa incerc sa folosesc ulei de ricin?” este posibil sa i se raspunda: „Nu!” Insa daca doula o sfatuieste pe mama sa intrebe: „Exista vreun motiv medical pentru care nu ar trebui sa folosesc ulei de ricin?” , sunt sanse buna sa i se raspunda: „Ma indoiesc ca va avea efect, dar daca tu asa vrei, poti sa folosesti” sau „Esti abia in saptamana 38 de sarcina. Bebelusului ii va face bine sa ramana mai mult in uter. Asa ca te expui la anumite riscuri daca incerci sa declansezi travaliul prea devreme.” 
  5. in timpul consultatiilor periodice de rutina si in timpul travaliului si al nasterii doula trebuie sa confirme constat autoritatea si competenta medicilor, ghidand mama spre acestia in vederea obtinerii de informatii – un sfat de natura medicala poate fi ceva aparent inofensiv, cum ar fi ca doula sa urmareasca ecranul aparatului de monitorizare si sa-i spuna mamei ca acesta este bine. O doula care respecta standardele acestei munci o va indemna pe mama sa intrebe mai degraba asistenta sau medicul care pare sa fie starea bebelusului. Astfel, informatia vine din partea unei persoane calificate in aceasta privinta. In plus, facilitand comunicarea mamei cu doctorul si ajutand-o sa ia o decizie bine informata, doula isi sprijina clienta in cresterea increderii in echipa medicala, contribuind semnificativ la relaxarea psihica necesara pentru ca nasterea sa decurga cat mai bine posibil.

Asadar, doula constientizeaza ca cel mai bun mod prin care poate servi interesele clientei sale este acela de a facilita comunicarea si cooperarea dintre viitoarea mama si personalul medical care o asista, asigurandu-se ca planul de nastere este respectat cat mai fidel si ajutandu-si clienta sa obtina cooperarea medicilor pentru cea mai buna urmatoare optiune, in caz ca planul initial nu poate fi respectat. 

O doula echilibrata si competenta reuseste sa fie liantul intre viitorii parinti si medic si, impreuna, cu totii urmaresc binele suprem al mamei si al bebelusului. Consecventa in aceasta atitudine si respectarea standardelor de bune practici in munca de doula sunt o dovada de respect si fata de medici, si probabil cel mai consistent argument obiectiv care ii poate convinge la reciprocitate!

 

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *