Skip to content

Proiectele Doula Romania in 2017

E cale lunga pana la formularea standardelor de bune practici in meseria de doula si pana la recunoasterea acestei ocupatii vocationale de catre nomenclatorul oficial de meserii. Dar cineva trebuie sa faca tot ce-i sta in putinta pentru ca doula sa fie cunoscuta si accesibila tuturor femeilor insarcinate si sa-si castige respectul in ochii personalului medical. Asa ca, in 2017, Doula Romania are cateva proiecte menite sa consolideze buna reputatie a bransei pe care o reprezinta.

1. Strangerea relatiilor cu personalul medical

Moasele urmaresc activ majoritatea nasterilor, pentru ca sunt alaturi de gravide in toate etapele travaliului, pentru ca sunt mai fin acordate la emotiile prin care trec femeile care nasc. Pentru ca isi pun in practica toate cunostintele specializate intr-o maniera atat de fireasca si de umana, incat fac din solidaritate si empatie cel mai eficient instrument de facilitare a nasterii.

Pe tot parcursul anului 2017, vom derula o serie de interviuri cu moasele din maternitatile de stat din Cluj-Napoca si din tara. Si ne-am propus asta din doua motive:

  • pentru a le reconfirma valoarea in ochii proaspetilor parinti – datorita prezentei lor discrete si de anduranta de-a lungul travaliului, aportul lor la reusita nasterii este mai putin evident si apreciat; in loc sa fie recunoscute drept profesioniste perfect instruite sa gestioneze o nastere fara complicatii, sunt reduse mental la un substitut incomplet pentru medic;
  • pentru a le da ocazia sa sustina campania de recunoastere a autoritatii profesionale – moasele pot si ar trebui sa urmareasca sarcina, nasterea si alaptarea copiilor si pot contribui semnificativ la starea de sanatate a mamelor si a nou-nascutilor

Multe din moase sunt doule fara sa stie – mangaie, incurajeaza, solidarizeaza si-i redau mamei increderea in puterea de a da viata. E vremea sa le recunoastem sprijinul!

2. Pregatirea cursului de formare ca doula post-partum

Copiii care se nasc acum au parinti departe de proprii parinti. Lipsiti de sprijinul familiei extinse, mamele si tatii sunt coplesiti de schimbarile pe care nou-nascutul le aduce in viata lor. Doula post-partum preia sarcina de a facilita procesul de adaptare al cuplului la statutul de parinti si aduce informatii valoroase legate de ingrijirea, alaptarea si educatia timpurie a bebelusului. In plus, preia o parte din indatoririle casnice pe care proaspata mama nu le mai poate indeplini, oferindu-i astfel cel mai pretios dar: timp petrecut alaturi de copilul sau.

Primul curs de formare ca doula post-partum va avea loc in mai 2017 la Cluj.

3. Cursul de formare ca doula la nastere

Tot mai multe femei indraznesc sa-si urmeze chemarea si sa se formeze ca doula la nastere. Cursul organizat de Doula Romania are ca obiective:

  • transformarea doulei la nastere intr-un serviciu accesibil tuturor gravidelor, prin cresterea numarului de specialiste disponibile
  • si promovarea unor standarde de bune practici care sa devina etalon al bransei, astfel incat toate doulele sa isi poata castiga respectul personalului medical si al publicului larg

Primul curs de formare ca doula la nastere din 2017 este programat pentru 9 – 12 martie, la Cluj-Napoca. Gasiti detalii complete aici.

Speram sa atragem de partea noastra pe toti cei real interesati de oferirea de sprijin multidisciplinar proaspetilor parinti si copiilor lor. Va fi, cu siguranta, un an plin!

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *