Skip to content

Cum sa devii doula la nastere

Stii din propria experienta: nasterea este momentul de maxima vulnerabilitate sufleteasca. Unul in care e nevoie de cineva care sa incurajeze, sa insufle incredere, sa solidarizeze cu femeia care e pe cale sa devina mama. Daca simti ca poti si vrei sa impartasesti durerea si fericirea din clipele datatoare de viata, inseamna ca-i menirea ta sa devii doula la nastere. Si ca merita sa gasesti cea mai buna cale de a-ti transforma vocatia in profesie de credinta.

curs de formare doula la nastere

Poti si tu sa te formezi ca doula la nastere. Vezi detaliile complete si inscrie-te aici

Trebuie sa crezi in chemarea ta si sa perseverezi in a te instrui, cu atat mai mult cu cat, in acest moment in Romania, doula nu este recunoscuta oficial ca profesie si nu se regaseste in nomenclatorul de meserii. Alegand sa te formezi si sa iti asumi niste standarde de bune practici care sunt nelegiferate, decizi ca vrei sa asisti la noi inceputuri nu numai in familiile pe care le insotesti la nastere, ci si in promovarea utilitatii si necesitatii acestei meserii. Tocmai de aceea e important sa optezi pentru mentorul care are experienta si profesionalismul ce te pot sustine in munca ta de pionierat.

Pasii de urmat pentru a te forma ca doula la nastere:

  1.  Alege cursul de formare la care vrei sa participi

Informeaza-te minutios despre trainerul care tine cursul. Afla care este experienta profesionala completa si certificarile legate de munca de doula care ii atesta competenta. Vezi ce vechime are ca doula la nastere – asistand la cat mai multe nasteri, are experienta directa cu diverse scenarii posibile si te poate indruma in cunostinta de cauza inspre solutiile si abordarile pe care sa le adopti chiar si in situatiile particulare pe care le vei intalni dupa ce devii doula. Intreaba si despre vechimea ca formator de doule – un exercitiu indelungat in acest sens este o confirmare a capacitatii trainerului de a transmite eficient cunostintele pe care le-a dobandit in practica. De asemenea, cere referinte de la doulele pe care le-a format si cantareste daca abordarea trainerului este in acord cu stilul si valorile tale. Alegand un trainer cu care rezonezi, instruirea si dezvoltarea ta vor fi accelerate.

  1. Studiaza bibliografia recomandata inainte de a incepe cursul

Va fi nevoie sa parcurgi referintele bibliografice recomandate de trainer si sa te documentezi prin studiu individual asupra anatomiei si fiziologiei nasterii. Consolidand aceste cunostinte pe cont propriu, te asiguri ca profiti de interactivitatea cursului pentru a-ti lamuri necunoscutele pe aceste subiecte si pentru a discuta cat mai mult despre limitele competentei unei doula la nastere si despre acordarea sprijinului psiho-emotional.

  1. Participa la cursul de formare

Este singura cale de a obtine informatiile esentiale, din experienta directa a trainerului tau. Pregateste-ti lista de intrebari pentru prima zi si revizuieste tot ce-ai auzit la sfarsitul fiecarei zile de curs, pentru a te asigura ca obtii raspunsuri complete pe toate subiectele de interes pentru tine. Fii atenta la intrebarile care vin din intregul grup participant la curs – e foarte posibil sa genereze informatii relevante si pentru tine.

  1. Documenteaza primele nasteri la care participi dupa finalizarea cursului

Aloca-ti timp sa revezi mental firul evenimentelor imediat dupa nastere, cat ai totul proaspat in memorie. Fa-ti o autoevaluare cat mai obiectiva – pentru a identifica ce ai de imbunatatit sau subiectele pe care trebuie sa te instruiesti suplimentar. Cere feedback la cald atat de la parinti, cat si de la personalul medical cu care ai facut echipa la nastere. Asuma-ti ca fiecare nastere este un prilej de invatare si foloseste constructiv concluziile evaluarii pentru a-ti ajusta permanent conduita si a-ti consolida oportunitatile si limitele meseriei de doula.

  1. Pastreaza legatura cu trainerul tau

Asigura-te de dinaintea inceperii cursului de formare ca trainerul tau este dispus sa te ghideze pe termen lung, mult dupa finalizarea cursului efectiv. Continua sa te consulti cu el pe subiectele la care simti ca ai nevoie de mai multe informatii si cere-i sfatul in privinta temelor care te framanta. Cu atat mai mult cu cat profesia de doula nu este standardizata la nivel national, verifica-te in permanenta cu trainerul tau, ca singura autoritate in domeniu, pentru a te asigura ca nu te abati de la codul de bune practici si ca faci totul ca sa obtii respectul pentru munca ta.

  1. Instruieste-te continuu

Cere sfatul trainerului tau in privinta surselor de informatii cu autoritate reala in domeniu si fii mereu la curent cu cele mai noi studii stiintifice ce vizeaza munca de doula la nastere. Integreaza in conduita ta recomandarile si informatiile pe care ti le da personalul medical cu care participi la nasteri si straduie-te sa gasesti cai de comunicare eficienta cu medicii si asistentele. Exerseaza-ti permanent empatia fata de mame si de familiile lor, fata de personalul medical si, nu in ultimul rand, fata de tine.

Ca doula, faci mai mult decat un masaj ori o fotografie cu bebe in secunda doi de la nastere. Porti pe umerii tai responsabilitatea uriasa a increderii femeii pe care o vezi devenind mama. Ii preiei asteptarile si ea conteaza pe tine ca faci tot ce-ti sta in putere pentru ca experienta nasterii sa fie un ritual initiatic pe care sa-l traiasca si retraiasca mereu cu bucurie. Daca vrei sa fii ghid si protector al mamelor ce se nasc, esti pregatita sa devii doula! Si sa alegi cursul potrivit!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *