Ideea ca un cuplu sa creasca izolat o familie este o noutate pentru societatea umana. In absenta sprijinului din propria familie extinsa si a sistemelor de suport tribale, avem nevoie de doule post-partum.
Fiecare din experientele mele post-partum a fost diferita. Daca intr-una din ele am fost ametita si fericita, intr-alta m-am simtit suparata si coplesita, iar intr-un alt caz simteam ca pierd legatura cu realitatea. Numitorul lor comun a fost faptul ca ma simteam in deriva. Pierduta intr-un ocean de vise frumoase ori bantuita de cosmaruri pe care ma simteam obligata sa le tin doar pentru mine.
Si probabil ca asa stau lucrurile. Te stradui, de una singura. Reusitele sunt doar ale tale. La fel cum sunt doar ale tale durerea si mania. Si daca iti trece prin minte sa impartasesti cu cineva, oricum nu te-ar intelege nimeni. Maternitatea e o fundatura.
Poti si tu sa urmezi un curs de formare ca doula postpartum. Citeste detalii si inscrie-te aici
Pentru multe dintre noi, initierea in maternitate chiar asa se simte, fie ca e prima sau a 5-a nastere. Te duci in coltul tau, te aduni si, ocazional in urmatoarele cateva luni, indraznesti sa scoti nasul in lume. Dar cel mai mult ramai consemnata in lumea ta. Se pare ca acolo trebuie sa ramai.
Ori poate nu. Pentru ca reproducerea si maternitatea n-au fost proiectate sa fie traite asa. Nu suntem creati pentru a avea copii in familii de o singura generatie. Familii insulare. Ideea ca un cuplu sa creasca izolat o familie este o noutate pentru societatea umana. Milenii la rand am trait in familii extinse, in triburi ori macar in case ce adaposteau mai multe generatii. A avea un copil era o responsabilitate de grup si fiecare membru isi aducea contributia, oferind sprijin practic si emotional.
Totusi, in multe locuri din lume, tanara familie inca are parte de suport continuu, iar mama – de odihna. “In Orientul indepartat, Asia de SE, India, o multime de tari din America de Sud si in Africa, in societatile musulmane din intreaga lume, exista o serie intreaga de practici post-partum. Indiferent de numele lor, toate implica odihna si sprijin pentru mama, uneori pentru luni la rand”, scrie Allie Chee in cartea sa “Proaspata mama: cum pot doula, moasa, doula post-partum, menajera, bucatareasa ori bona sa sprijine vindecarea, relationarea si cresterea”.
Acolo unde inca exista o traditie puternica in sprijinul post-partum, acesta se aplica nu doar familiilor bogate. Fiecare femeie insarcinata are parte de 20 – 60 de zile de sprijin practic si emotional, din partea femeilor cu care este inrudita sau din partea unora angajate in acest scop.
Obiceiurile post-partum au, adesea, reguli stricte pe care lauza trebuie sa le respecte. Printre cele mai importante – evitarea efortului sau a anumitor mancaruri, evitarea expunerii in public. Practicile includ si anumite tipuri de mancaruri, menite sa-i ajute femeii in refacerea puterilor, remedii naturale specifice nevoilor unei lauze, asistenta in timpul imbaierii si ingrijirii personale, sprijin in alaptare, o mana de ajutor si incurajarea pentru exercitii fizice usoare. In China, aceste exercitii au nume explicite, cum ar fi “scapa de fundul mare” ori “evita sanii-soseta”.
Dar in tarile vestice, ideea unei perioade de odihna dupa nastere prelungite ori a unei izolari sociale in vederea refacerii sunt vazute ca un lux ori ca un semn de slabiciune. Tara asta a fost consturita de pionieri, de singuratici si de cowboy, deci nevoia de ajutor cu un nou-nascut ar fi fost o mare povara in cele mai multe cazuri. Asa ca ne-am descurcat. Si inca ne descurcam. Oarecum.
Avem cea mai mare rata de schimbari de dispozitie post-partum de pe planeta. Mai mult de jumatate dintre noi sufera de usoara depresie post-partum. 20% dintre femei se lupta cu depresie post-partum in toata regula, o boala debilitanta si sfasietoare ce este 100% tratabila si 99% preventibila. Si majoritatea cazurilor nici macar nu se anunta. Pentru ca suntem prea mandre, prea coplesite, prea triste. Dar incidenta este deja prea mare pentru a continua sa ignoram.
Unele tari vestice au incercat sa compenseze lipsa de ajutor post-partum prin extinderea perioadei de concediu de crestere a copilului. Ceea ce este un mare pas inainte. Dar nu-i suficient doar sa fim scutite de munca. Avem nevoie ajutor pentru a ne putea recupera sinele, corpul, mintea si sufletul. In absenta sprijinului familiei extinse, avem nevoie de doule-postpartum.
O doula post-partum ofera un ajutor semnificativ in recuperarea controlului. Vine cu o minte deschisa, o inima buna si cu o gramada de cunostinte despre recuperare. Poate ajuta cu prepararea de mancare sanatoasa, cu alaptarea, cu remedii naturale, cu ingrijirea casei ori a bebelusului, cu procesarea experientei nasterii, exercitii fizice. La fel ca o doula la nastere, doula post-partum usureaza tranzitia la viata cu copii pentru ambii parteneri. Fiecare doula e diferita si ofera o gama de servicii usor diferita, dar asta e bine, pentru ca poti sa o alegi pe cea care ti se potriveste cel mai bine. Este reactia cowboy-lor la nevoia de ingrijire post-partum dintr-o tara bogata si care munceste din greu.
Tarifele doulelor sunt la fel de diverse ca personalitatile lor, dar eu cred ca banii sunt facuti tocmai pentru asta. Daca m-as putea intoarce in timp, stiu ca o doula post-partum m-ar fi salvat de ravagiile cauzate de OCD, de la epuizarea care m-a indobitocit si mi-a pus casnicia in pericol, dar si de singuratate. Merita fiecare banut numai ca sa te simti mai bine in acele zile speciale de dupa nastere. Dar multe dintre noi n-au buget pentru asa ceva si nu-mi ramane decat sa sper ca, intr-o zi, costurile cu o doula post-partum vor fi acoperite de asigurare. Intre timp, as propune:
- daca planuiesti o petrecere pentru prietena ta gravida, daruieste-i la baby shower o suma de bani pe care o poate folosi pentru a plati doula post-partum
- daca esti chiar tu gravida, economiseste bani pentru doula post-partum si alte tipuri de ingrijiri post-natale. Ia in considerare programe de intarire a musculaturii pelviene si abdominale, masaj, programari la un specialist in probleme specifice mamelor, mancare preparata in avans sau congelata, femeie la curatenie, orice fel de ajutor pentru mame. O doula post-partum te poate ajuta cu toate acestea. Nu-i deloc un lux. O fi la ordinea zilei sa ne descurcam si fara, dar nu inseamna ca e natural.
- daca nu-i chip sa angajezi vreun ajutor, fa un plan de ingrijire post-partum impreuna cu partenerul tau. Fa o lista cu 5 – 8 persoane care sunt dispuse sa-ti aduca ceva de mancare atunci cand ii rogi. Fa o lista cu prieteni pe care ii poti suna oricand doar ca sa vorbesti cu cineva. Cand cineva te-ntreaba “pot sa te ajut cu ceva?”, intreaba cand pot veni in vizita pentru simpla placere de a purta o conversatie cu un adult ori sa stea cu bebelusul tau cat timp iti faci un dus. Pare un lucru marunt, dar multe dintre noi stiu ca poate face o diferenta greu de explicat.
- e de preferat sa angajezi doula post-partum inainte sa nasti, astfel incat sa fie pregatita sa intre in actiune imediat. N-o sa vrei sa conduci interviuri de angajare la cateva zile dupa ce ai nascut. Intalneste-te cu mai multe candidate. Alege pe cineva cu care te simti confortabila in a impartasi, cineva cu care simti ca rezonezi.
Nu-i un lux sa ai pe cineva care sa te tina ancorata in realitate. Si nu-i nici ceva specific doar anumitor culturi. Este o necesitate. Pentru ca nu poti naviga in necunoscut fara o ancora.
Traducere si adaptare dupa articolul Planning for Postpartum: Help is Not a Luxury, de Lauren McClain
Be First to Comment